تلفن تماس : 05135411722      09157607106      09151150958  telegram6

نکات کلیدی در آشپزی

از عرضه مواد غذایی توسط دست فروش ها ، دوره گرد ها و دکه ها که امکان نگهداری صحیح مواد غذایی را ندارند جلوگیری به عمل آید.

از عرضه تنقلات غذایی کم ارزش از قبیل انواع چیپس، پفک ، بستنی های یخی و ... جلوگیری به عمل آید.

به منظور ارائه غذای سالم به کارکنان و بازدید کنندگان نمایشگاه، کلیه رستوران ها و اغذیه فروشی ها د ر محوطه نمایشگاه ملزم به رعایت نکات زیر شوند:

به منظور پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، در طبخ غذا از روغن مایع استفاده شود و در صورت امکان غذاها بجای ســرخ شده، بصورت آب پز، بخار پز و کبابی و یا کم سرخ شده تهیه شود.

در صورت تهیه غذا بصورت سرخ شده، از حداقل مقدار روغن (روغن مایع مخصوص سرخ کردنی) استفاده شود. مصرف روغن جامد احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را افزایش می دهد.

غذاها به شکل کم چربی تهیه شوند بطور مثال پوست و چربی مرغ قبل از طبخ جدا شود، تمام قسمت های چربی قابل رویت گوشت قرمز قبل از طبخ گرفته شود.

برای تهیه انواع خورش ها مثل قورمه سبزی، خورش کدو و بادمجان، سبزی، کدو و بادمجان با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شود. سرخ کردن زیاد و طولانی مدت سبزی ها موجب از بین رفتن ویتامین های آن می شود.

در صورت سرو کباب کوبیده، دقت شود که تمام قسمتهای کباب بطور یکنواخت پخته و مغز پخت شود و مقدار چربی آن تا حد امکان کم باشد.

به جای ماست پرچرب، نوع پاستوریزه کم چربی عرضه شود.

بجای انواع نوشابه های گازدار که به علت قند زیاد (هر بطری 300 میلی لیتری نوشابه در حدود 28 گرم قند دارد) موجبات چاقی را فراهم می کند، نوشیدنی های سالمتر مثل دوغ پاستوریزه و کم نمک، ماءالشعیر و آب بهداشتی توصیه می شود.

با توجه به آخرین توصیه سازمان جهانی بهداشت در زمینه کاهش مصرف نمک به کمتر از 5 گرم در روز، توصیه می شود از حداقل مقدار نمک در طبخ غذا استفاده شود و نمک مورد استفاده نمک یددار و تصفیه شده باشد و به شرایط صحیح نگهداری نمک یددار برای حفظ ید آن (ظرف دربسته، پوشش رنگی و غیر قابل نفوذ نسبت به نور) تاکید شود.

سرو ماهی به علت نقش آن در پیشگیری و کنترل بیماریهای قلبی و عروقی توصیه می شود. نحوه صحیح طبخ ماهی بشکل کم روغن و کم سرخ شده حائر اهمیت است و باید مورد توجه قرار گیرد.

با توجه به اینکه ویتامین ها و املاح مورد نیاز بدن از سبزی ها و میوه ها باید تامین شود، به سرو سبزی و صیفی تازه مثل گوجه فرنگی، فلفل سبز دلمه ای، کاهو، کلم به صورت سالاد و یا در کنار غذا و سبزی و صیفی پخته (هویج، چغندر، کلم، گل کلم، کدو، لوبیا سبز، نخود فرنگی و ......) تاکید شود. در هنگام سرو سبزی خام و سالاد، شستشو و ضد عفونی آنها برای پیشگیری از آلودگی های انگلی باید مورد تاکید قرار گیرد.

انواع میوه به صورت دانه ای مثل سیب، پرتقال و ... که کاملا" شسته شده باشد و یا برش های هندوانه که با سلفون بسته بندی شده باشد را می توان برای بازدید کنندگان از نمایشگاه به فروش رساند.

با توجه به روند روبه گسترش بیماریهای قلبی و عروقی، چاقی و انواع سرطانها که مستقیما" در ارتباط با مقدار و نوع چربی مصرفی است، از قراردادن کره حیوانی و گیاهی در کنار غذاها مثلا" چلوکباب و یا جوجه کباب همراه با برنج خودداری شود. (افراد در صورت تمایل از مسئول رستوران درخواست نمایند).

استفاده از سس مایونز همراه با سالاد به علت مقدار زیاد چربی آن توصیه نمی شود. در مقابل می توان از آبلیمو، سرکه و روغن زیتون برای سالاد استفاده کرد.

غذا به شکل نیم پرس نیز عرضه شوند تا افرادی که اضافه وزن دارند در صورت تمایل بتوانند از آن استفاده کنند.

عرضه ذرت بخارپز بلامانع است.

 با توجه به اهمیت رعایت بهداشت، در مراکز طبخ، توزیع و عرضه غذا بکارگیری نکات ذیل حائز اهمیت است.

تمام کارکنان در مراکز طبخ، توزیع و عرضه غذا باید طبق آیین نامه مقررات بهداشتی ماده 13 قانون مواد خوردنی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دارای کارت معاینات دوره ای بهداشتی باشند.

رعایت بهداشت فردی توسط کارکنان مانند کوتاه نگهداشتن موهای سر و صورت و ناخن ها، شست وشوی دستها با آب گرم وصابون بویژه پس از رفتن به توالت و استحمام مرتب ضروری است.

کارکنان هنگام برداشتن مواد غذایی از دستکش و انبرهای مخصوص استفاده نمایند.

تمام کارکنان آشپزخانه و افرادی که غذا سرو می کنند باید از کلاه وروپوش استفاده نمایند.

استفاده از آب سالم، داشتن فاضلاب بهداشتی، کاشی کاری تا زیر سقف و رنگ آمیزی به رنگ روشن ضروری است.

وجود نور و تهویه مناسب، داشتن در و پنجره های سالم برای جلوگیری از ورود حشرات و جوندگان و جمع آوری و دفع زباله بطریقه بهداشتی در رستورانها و مراکز طبخ و توزیع غذا باید مورد توجه قرار گیرد.

در رستورانها و سلف سرویس ها از ظرفها و وسایل غذا خوری سالم و بدون شکستگی و لب پریدگی باید استفاده شود و پس از هر بار مصرف بدقت شستشو و گندزدایی شوند.

مواد غذایی فاسد نشدنی و یا دیر فاسد شدنی در محلی خشک، تمیز، دارای تهویه کافی و دور از دسترس حشرات و آفات انباری باید نگهداری شوند.

منبع: به سایت

دیگ بخار