تلفن تماس : 05135411722      09157607106      09151150958  telegram6

توصیه های بهداشتی برای مصرف روغن ها

عطیه رزازی کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین

روغن کنجد ظرفیت حرارتی خوبی برای سرخ‌کردنی‌های سطحی دارد، ولی این روغن برای سرخ کردن مواد غذایی با حرارت بالا به‌ هیچ‌ عنوان توصیه نمی‌شود.

وی با اشاره به اینکه روغن کنجد از دانه‌های روغنی تهیه می‌شود، خاطرنشان کرد: اگر محل نگهداری دانه‌های روغنی مناسب نباشد، ممکن است دچار کپک‌زدگی یا آفت‌زدگی شود، این در حالی است که کپک‌های موجود در دانه‌های کنجد، قابلیت سرایت در روغن را دارند و به‌ این‌ ترتیب روغن کنجد ناسالم خواهد بود.

یکی از چالش‌های موجود در بحث روغن کنجد، محل تهیه‌ این محصول است، باید محل تهیه این روغن، سالم و بهداشتی بوده و کارگاه‌ها باید از سوی دانشگاه علوم پزشکی تایید شده و استاندارد لازم را داشته باشند؛ چراکه کپک‌های بیماری‌زا در روغن کنجد هیچ نشانه‌ ظاهری ندارند.

رزازی با بیان اینکه کپک‌های موجود در روغن کنجد هیچ‌گونه نشانه ظاهری ندارند، توضیح داد: ممکن است دانه‌ها در انبار دچار آفت‌زدگی شوند، اما وقتی وارد دستگاه روغن‌گیری می‌شوند به سبب عدم نشانه‌های ظاهری این کپک‌ها در روغن جمع شده و قطعا پس از مصرف به بدن انسان آسیب می‌رساند. اگر روغن کنجد سالم بوده و استاندارها نیز در آن رعایت شده باشد، نه‌ تنها هیچ مشکلی برای طبخ، پخت‌وپز و سرخ‌کردنی‌های سطحی وجود ندارد، بلکه مصرف این روغن توصیه نیز می‌شود.

توصیه نخست معاونت غذا و دارو استفاده از روغن‌های مایع با درصد اسید چرب ترانس پایین است، یادآور شد: در شرایطی که روغن‌های مایع با ویژگی‌های مذکور وجود نداشت، روغن‌های نیمه جامد نسبت به جامد در اولویت هستند.

وی با اشاره به اینکه روغن‌های نیمه جامد، کاملا اشباع‌ شده نیستند و درصد اسید ترانس آن‌ها نسبت به روغن‌های جامد پایین‌تر است، گفت: توصیه می‌شود از اسید چرب ترانس پنج درصد استفاده شود؛ چراکه هرچه میزان اسید چرب روغن‌ها کمتر باشد برای استفاده مناسب‌تر هستند.

دیگ بخار